‘Stil, duurzaam,
mooi en winstgevend’

De woning van...
Jan en Leny Helmink in Haaksbergen

Na een kleine twintig jaar was de CV-ketel van Jan Helmink aan vervanging toe. Een nieuwe CV-ketel zag Jan niet zitten. “Daar zit ik weer zo lang aan vast. Daarbij komt dat ik het nieuws over de energietransitie en innovatie op de voet volg.” De stap naar een duurzame installatie was dus snel gemaakt.

Om de juiste keuze te maken, ploos Jan het internet uit naar alternatieven. “Ik wist in ieder geval dat de installatie mooi én stil moest zijn.” Een all electric warmtepomp was niet het eerste waar hij aan dacht. “Mij werd altijd verteld dat deze veel lawaai maakt. En ik wil natuurlijk niet de buurt tot last zijn. Maar bij Geas lieten ze me zien én horen dat niets minder waar is.”

All electric

Na dit bezoek bood Frank Boxebeld, manager Innovatie en Productontwikkeling bij Geas, aan bij Jan en zijn vrouw Leny thuis verder advies te geven. “Ons huis is vrij nieuw, dus extra isoleren was niet nodig. En vloerverwarming en zonnepanelen hadden we al. De enige benodigde installaties waren de warmtepomp en extra zonnepanelen, omdat een all electric warmtepomp veel stroom verbruikt.”


‘De installatie is echt heel netjes afgewerkt’


Eigen haard is goud waard

In het begin twijfelde Leny om compleet van het gas af te gaan, aangezien ze zo gehecht was aan ‘haar’ gashaard. Gelukkig was er een duurzame oplossing. Een elektrische sfeerhaard op waterdamp zorgt nu voor dezelfde gezelligheid en de infrarode achterplaat geeft extra warmte wanneer dat nodig is. En de haard is hét onderwerp van gesprek wanneer familie en vrienden op bezoek komen.


Kennis en vakmanschap

Jan is erg te spreken over de kennis en het vakmanschap van de monteurs van Geas Energiewacht. “We hadden nauwelijks last van de werkzaamheden, binnen twee dagen waren ze klaar. En ze wisten een goede invulling te geven aan mijn visie. Alle leidingen werkten ze netjes weg. Op het dak liggen de zonnepanelen er strak bij. Dankzij twee dummypanelen vormt het een mooi geheel met het dakraam. De omvormer van de panelen zit verstopt achter het aanrecht in de bijkeuken. De warmtepomp die ernaast staat ziet eruit als een moderne koelkast met een magnetron. Dat is prettig. Ik houd van een nette woning. Veel mensen gebruiken deze ruimte als doorloop naar onze woning.”


Stijgende lijn

Jan en Leny zijn nu helemaal van het gas af. Door de verbouwing is de woning van energielabel B naar A gegaan. “Het is fijn om mee te werken aan een beter milieu. Dat de waarde aan ons huis stijgt, is mooi meegenomen. Ik denk dat de warmtepomp door veel mensen ondergewaardeerd wordt, dat is jammer. Ik hoop dat meer mensen de voordelen ervan gaan inzien.”

TIP VAN FRANK

“Ga je met je huis aan de slag, denk dan ook alvast aan de toekomst. Bij een verbouwing is het wellicht een optie om al vloerverwarming of grotere radiatoren aan te brengen, een volgende stap naar een warmtepomp kan dan veel eenvoudiger genomen worden.”

Frank Boxebeld, Manager Innovatie en Productontwikkeling

DEEL DIT ARTIKEL