‘Verwarmen én koelen voor comfortabel klimaat’ 

De woning van…
Jeffrey en Janneke van den Bos in Ede

“Geas kwam voor ons huis met een creatieve oplossing die ook nog binnen ons budget paste. Nu wonen we heel comfortabel met een energierekening van nagenoeg nul.”

Jeffrey en Janneke van den Bos hadden al goede ervaringen met de warmtepomp opgedaan in hun vorige huurwoning. Na 2,5 jaar in een koophuis met een CV-ketel gewoond te hebben, misten ze de voordelen ervan. “Vooral de woning kunnen koelen was een groot gemis.” Daarom besloot het stel tot de installatie van een luchtwaterpomp.


Eerlijk en helder advies

Jeffrey vroeg informatie op bij verschillende aanbieders. Geas kwam als beste uit de bus. “Andere aanbieders kwamen met opties die ons budget te boven gingen of bleken achteraf verkeerde informatie te geven. Geas was erg eerlijk, dat waardeer ik.”


Frank Boxebeld, manager Innovatie en Productontwikkeling bij Geas, kwam langs voor advies. “Hij vertelde ons dat de waterpomp boven niet kon koelen vanwege onze radiatoren. Dat verbaasde me, want andere aanbieders zeiden dat het wél mogelijk was. Frank bewees concreet hoe het écht zat. Vanwege zijn heldere advies had ik na het offertetraject geen enkele twijfel meer over de installatie.”


De radiatoren vervangen werd te ingrijpend. Om binnen het budget te blijven kwam Geas met een creatieve oplossing. De luchtwarmtepomp voorzag de benedenverdieping van warmte en koelte, terwijl op de eerste en tweede verdieping airco-units deze taak vervulden. Een infrarood paneel voorziet de badkamer snel van warmte. “De designradiator gebruiken we nu als handdoekenrek”, vertelt Jeffrey glimlachend.


‘Eerlijk en helder advies’


Monteurs met initiatief

De installatie nam ongeveer een week in beslag. “Aanvankelijk zag ik er nogal tegenop, maar het viel me erg mee. De monteurs overlegden alles netjes, ruimden goed op en werkten zelfstandig. Ik kon dus lekker m’n eigen gang gaan.”


Ook toonden de monteurs initiatief, tot grote tevredenheid van Jeffrey. “Om extra stroom op te wekken voor de warmtepomp plaatsten ze vier zonnepanelen bij. Blijkbaar waren de panelen die we al hadden niet goed geïnstalleerd, er misten een aantal bouten. Ondanks dat het niet hun schuld of verantwoordelijkheid was, hebben de Geas-monteurs ze toch goed vastgezet voor ons.”


Comfortabel wonen

Jeffrey is erg tevreden met zijn vernieuwde woning. “We wonen een stuk comfortabeler met een energierekening van nagenoeg nul. Onze investering van zo’n € 15.500,- verdienen we in acht tot tien jaar terug. Al met al was dit een uitstekende keuze. Mochten we ooit verhuizen, dan willen we dezelfde installatie.”

TIP VAN RAYMOND

“Om optimaal rendement te halen uit een all electric warmtepomp, is het een voorwaarde dat de woning goed geïsoleerd is. Voor huizen gebouwd voor 2014 moet dat eerst onderzocht worden. Met zonnepanelen kun je een groot deel van het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp opwekken.”

Raymond Nikkels, monteur Geas Energiewacht

DEEL DIT ARTIKEL