‘We willen bijdragen
aan duurzaamheid’

Hybride warmtepomp voor
studentenwoningen SJHT

“Geas Energiewacht is al jarenlang onze partner in onderhoud,” vertelt Alfons Veldhuis, medewerker technische dienst van Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT). “Toen we besloten te verduurzamen was Geas de logische keuze.”

De energietransitie speelde mee bij de beslissing van de woningcorporatie om een aantal studentenwoningen te gaan verduurzamen. “Het is voor ons het belangrijkste dat bewoners tevreden zijn met hun woning. Daarnaast doen we ons best om duurzaam te zijn. Het is bij de wat oudere woningen moeilijk om van het gas af te gaan, maar we proberen ons steentje bij te dragen waar het kan.”


Gelijke vaste lasten

De CV-ketels van een aantal huizen aan de Leijdsweg waren aan vervanging toe. Dat was een goed moment om samen met Geas te kijken naar een duurzamer alternatief. SJHT had een aantal belangrijke voorwaarden. Alfons: “De huurprijs moest op zijn minst gelijk blijven voor onze bewoners. Het mag niet zo zijn dat de gasrekening omlaag gaat, maar dat de energierekening zoveel stijgt dat de studenten meer moeten betalen.”


‘De monteurs luisterden naar onze wensen’


Snelle installatie

Uit het advies van Geas bleek dat de hybride warmtepomp het meest geschikt was voor de woningen. In mei dit jaar werden acht warmtepompen met buitenunits geplaatst. Volgens Alfons hadden de bewoners nauwelijks last van de installatie. “In totaal duurde het twee dagen. Voor de werkzaamheden moesten de installateurs het warme water voor een halve dag afsluiten. Maar dit gebeurde tussen 9.00 en 16.00 uur, dus dit veroorzaakte weinig overlast. De monteurs hebben alles goed geïnstalleerd en geluisterd naar onze wensen.” Ook kregen de studenten instructies over het gebruik van de warmtepomp.


Echte test

Tot nu toe heeft Alfons nog geen klachten gekregen over de installatie. “Veel mensen merken wat het warme water betreft geen verschil met de CV-ketel.” Maar de echte test komt in de winter, wanneer de verwarming aan gaat. “Binnenkort, wanneer het wat kouder is, peil ik bij de bewoners hoe het gaat. Mocht er iets niet goed zijn, dan vertrouw ik erop dat Geas het kan oplossen. We zijn niet voor niets al zo lang partner!”


Duurzame toekomst

Doordat SJHT vaak nieuwe bewoners krijgt, zijn er van jaar tot jaar grote verschillen te zien in het energiegebruik. “Daardoor is het nog niet meteen te zeggen of we besparen met deze installatie.” Of de woningcorporatie de volgende keer weer voor een hybride warmtepomp kiest hangt dus af van de besparingsresultaten. “Daarnaast verandert er veel in de techniek. Wie weet waar die over een paar jaar staat,” aldus Alfons. Maar de keus voor Geas staat vast. “Tot nu toe hebben we hele prettige ervaringen met Geas. Het is heel fijn dat we een vast aanspreekpunt hebben, Cees Bakker. Hij is goed bereikbaar en schakelt snel. Daarbij levert Geas gedegen advies en goed onderhoud.”

Hybride of all electric, wat is het verschil?

De hybride warmtepomp bestaat uit een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte CV-ketel. De warmtepomp haalt energie uit de binnen- of buitenlucht om het huis te verwarmen. Op het moment dat de warmtevraag te hoog wordt springt de geïntegreerde CV-ketel bij. Het tapwater wordt ook verwarmd door de CV-ketel.

De hybride warmtepomp is een goede stap richting duurzaamheid, maar maakt alsnog gebruik van gas. Wil je compleet gasloos wonen, dan is de all electric warmtepomp een optie. Deze werkt (zoals de naam al zegt) volledig op elektriciteit. Aangezien deze variant veel energie verbruikt, schaffen veel mensen tegelijkertijd zonnepanelen aan. Zo blijft de energierekening laag.


Wil je meer weten over warmtepompen? Kijk dan op onze website. Wil je weten of een warmtepomp in jouw woning past? Geas Energiewacht levert advies op maat voor jouw woning.

DEEL DIT ARTIKEL