‘Kies techniek als
je niet de hele dag op
kantoor wilt zitten’

De energie van... Linda Levers

In ‘De energie van…’ laten we in elke uitgave van ‘De Woning van Morgen’ iemand aan het woord over energie, in welke vorm dan ook. In deze aflevering Linda Levers, bij Geas werkzaam als werkverantwoordelijke slimme meters.

Linda was als kind al een meisje dat graag typische ‘jongensdingen’ deed. “Buitenspelen, ravotten, voetballen… Mijn vader zei heel vaak ‘jij had eigenlijk een jongetje moeten zijn’. Ik kon goed leren, maar was het liefst met m’n handen bezig.”


Technische meisjes

Linda koos uiteindelijke voor MTS Werktuigbouwkunde, ”Ja, de jongens moesten er wel aan wennen, een meisje in de klas.” Inmiddels ziet Linda dat scholen meisjes die de techniek in willen meer stimuleren. “Maar het aantal vrouwen dat uiteindelijk een technisch beroep kiest, is nog steeds mondjesmaat.”

Allerlei factoren

Ook andere factoren spelen een rol, stelt Linda. “In Oost-Europa is het heel gebruikelijk dat in fabrieken vrouwelijke onderhoudsmonteurs werken. In land als Bulgarije en Polen is het aantal vrouwen in de techniek echt veel groter dan hier. Maar ook de rol van de ouders valt niet te onderschatten. Misschien kun je in de IT eerder carrière maken. Maar als je er geen type voor bent om de hele dag op kantoor achter een beeldscherm te zitten en liever met je handen werkt, dan is de techniek een goed alternatief.”


‘Het aantal vrouwen dat voor techniek
kiest is mondjesmaat'


Onderhoudsmonteur

Linda begon in 2002 op haar 22e bij Geas als leerling-onderhoudsmonteur. “Dat was 4.5 dagen werken en een middag en een avond naar school. Ik kwam terecht in een echte mannenwereld, maar ik werk graag met mannen. Die zijn zeker onderling vaak directer dan vrouwen, daar houd ik wel van. Geas heeft door de jaren heen wel geprobeerd om meer vrouwelijke technici aan te trekken, met wisselende resultaten. We hebben nu twee vrouwelijke monteurs. Een vrouwelijke collega op logistiek is hier als monteur begonnen.”


In de praktijk

Hoewel klanten vaak een man verwachtten, liep Linda als monteur in de praktijk zelden tegen vervelende situaties aan. "Als er al een keer iets was, dan stond Geas altijd achter me." Toch waren er wel eens onuitgesproken vragen over Linda’s vakbekwaamheid. “Ik kwam een keer voor onderhoud bij een echtpaar waarvan de man duidelijk zo zijn twijfels had. De vrouw en ik besloten een geintje uit te halen: ik liet twee extra schroeven op de grond onder de ketel liggen. Toen die man kwam kijken wilde hij uiteraard weten waar die van waren. Ik deed zelf of ik het ook niet snapte, maar die vrouw kon haar lachen niet inhouden. Gelukkig kon haar echtgenoot er de grap wel van inzien.”


Eigen vooroordeel

Hoe diep het vooroordeel kan zitten, merkte Linda ook bij zichzelf. “Toen er bij ons thuis een monteur van de kabelmaatschappij langskwam, keek ik even op toen het een vrouw was. Tot mijn, achteraf, eigen verbazing was ik toch van een man uitgegaan.”

DEEL DIT ARTIKEL