‘Gasloos dankzij
warmtepomp’

De woning van...
Bennie Huiskamp in Lichtenvoorde

In september 2018 verhuisden Bennie en Siny Huiskamp naar een twee-onder-een-kapwoning van nog geen drie jaar oud. Het huis is optimaal geïsoleerd en heeft energielabel A. “Voor ons een prikkel om over de aanschaf van een warmtepomp te denken.”

“We hebben eerst alle mogelijkheden op een rijtje gezet”, vertelt Bennie. “Voordat we een keuze zouden maken, wilden we eerst meer inzicht in ons gasverbruik. De vorige bewoners verbruikten zo’n 1200 kuub per jaar; dat is veel voor dit type woning. Zij hadden de verwarming dan ook standaard op 24 graden.”


Minder gasverbruik

“Wij hebben de thermostaat op 21 graden staan”, vervolgt Bennie, in het dagelijks leven zelf als adviseur Duurzaamheid en Energie werkzaam bij Geas Energiewacht. “Dat scheelt nog al wat, ons totaal gasverbruik is nu berekend op circa 700 tot 750 kuub. We koken op inductie, maar hebben wel een CV-ketel voor het warme water en de verwarming.”


‘All electric warmtepomp
goed alternatief voor CV-ketel'


Warmtepomp in plaats van CV
Een all electric warmtepomp is een goed alternatief voor een CV-ketel in een jonge, optimaal geïsoleerde woning. Ondanks deze kennis ging Bennie niet over één nacht ijs. “Mijn collega Frank Boxebeld, manager Innovatie en Productontwikkeling, is de situatie komen bekijken. De vraag was namelijk of we wel voldoende plek hadden voor een warmtepomp. Maar de ruimte waar eerst de CV-ketel stond bleek groot genoeg te zijn. Technisch waren er ook geen onoverkomelijke problemen om een warmtepomp te plaatsen.”


Welk type warmtepomp?
Er zijn verschillende typen warmtepompen. Welk systeem het meest geschikt is, hangt onder meer af van de woning. Bennie koos voor een all electric systeem en niet voor een hybride warmtepomp. Deze keuze heeft te maken met de hoge isolatiewaarde van zijn woning. “De all electric pomp kan ons huis het hele jaar goed verwarmen en voorzien van warm water. We hebben dan geen gas meer nodig en gaan van het gas af.”


Energie besparen
Bennie wekt een deel van de elektriciteit zelf op met zonnepanelen op het dak. “Met ons berekende verbruik voor de warmtepomp van ongeveer 1700 kWh hebben we aan vijf tot zes extra zonnepanelen al genoeg. Maar ik wil extra elektriciteit voor mijn elektrische auto opwekken. In de toekomst willen we daarom nog tien extra zonnepanelen. Met de warmtepomp besparen we zoveel energie dat onze energienota nagenoeg nul zal zijn.”

TRANSITIETIP

“Om optimaal rendement te halen uit een all electric warmtepomp, is het een voorwaarde dat de woning goed geïsoleerd is. Voor huizen gebouwd voor 2014 moet dat eerst onderzocht worden. Met zonnepanelen kun je een groot deel van het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp opwekken.”

Raymond Nikkels, monteur Geas Energiewacht

DEEL DIT ARTIKEL