‘Warmtepomp levert direct besparing op’ 

De woning van…
Tom Zomer in Hengelo

“Als ik mijn energieverbruik van januari 2019 vergelijk met dat van een jaar eerder, dan verbruiken we de helft minder. Een prima rendement dus.”

Tom Zomer uit Hengelo (Ov.) is op vele terreinen een typische ‘early adaptor’; iemand die innovatie toejuicht. “Uiteraard volg ik de berichtgeving over de energietransitie en het gasloos wonen. Ons huis stamt uit 1999 en we stookten nog steeds met de oorspronkelijke ketel. Die was na bijna 20 jaar wel eens aan vervanging toe. Omdat ik niet nog eens zo lang aan het gas wilde, ben ik gaan kijken naar alternatieven, zoals een hybride ketel en een all electric-oplossing.”


Advies van Geas Energiewacht

Tom geeft toe: een warmtepomp kwam niet als eerste bij hem op. “Vooral vanwege het lawaai dat ik er van verwachtte. Het laatste wat ik wil is mijn buren tot last zijn.” De Hengeloër besloot Geas om advies te vragen. “Daar zeiden ze dat er nauwelijks sprake is van geluid. Ik kon langskomen op het kantoor in Enschede om een werkende opstelling te bekijken en inderdaad: geen lawaai.”


Gasloos wonen

Frank Boxebeld, manager Innovatie en Productontwikkeling bij Geas, bood aan om bij Tom thuis te komen voor verder advies. “Frank rekende alles door en zei ‘gasloos wonen gaat wel lukken met die warmtepomp’. Maar helemaal van het gas af, ik vond dat toch wel een dingetje. Welke garanties had ik? Zo vertrouwd is gas blijkbaar. Terwijl de noodzaak voor gas er voor ons niet was, want vorig jaar zomer heeft onze gaskookplaat het begeven en zijn we overgegaan op koken met inductie.”


Duurzaamheidslening

Toch besloot Tom de stap te wagen. “De totale investering bedroeg € 11.000. Voor € 2.000 kreeg ik subsidie, voor het restant heb ik bij de provincie een duurzaamheidslening afgesloten. Maar als ik een nieuwe CV-ketel had aangeschaft, had me dat ook zo’n € 2.000 gekost. Dat kun je eigenlijk ook op die € 11.000 in mindering brengen. Die lening kost me zo’n € 80 per maand aan rente en aflossing. Die rente is met 1,4% trouwens heel laag en ook nog eens aftrekbaar van de belasting.”


'Met een warmtepomp
bespaar je direct’


Woningisolatie

Extra maatregelen aan de woning nam Tom niet. “Ons huis is behoorlijk goed geïsoleerd. We beschikken al zo’n vier jaar over zonnepanelen en maakten al gebruik van vloerverwarming als bijverwarming. Wel hebben we de convectorputten in de woonkamer van extra isolatie en ventilatoren voorzien.”


Koelleiding

Tom erkent zeer onder de indruk te zijn van de kennis en kunde van de Geas-monteurs. “De samenwerking was niet alleen heel prettig, ik vond het ook erg interessant om mee te kijken. De bestaande rookgasafvoer van de oude CV-ketel bleek geschikt te zijn voor de koelleiding van de pomp. Een extra gat in ons dak was dus niet nodig.”


Windenergie

Voor de extra elektriciteit die de warmtepomp nou eenmaal vraagt, bedacht Tom een creatieve oplossing, “Via mijn energieleverancier participeer ik in windmolens. Je koopt dan voor 5 jaar een windmolendeel tegen een gegarandeerde minimale opbrengst van 2000 kwh. Misschien koop ik nog wat delen bij.”


Hoger energielabel

Met zijn warmtepomp heeft Tom er een hobby bij. “Ik check elke dag de gegevens en vind het mooi om een beetje met de instellingen te spelen. Kijken hoe ik het beste rendement realiseer. Mijn bevindingen deel ik met Geas. Ik denk dat een warmtepomp door veel mensen nog ondergewaardeerd wordt. Mede door de warmtepomp gaat mijn energielabel van B naar A+. Dat geeft een mooie meerwaarde aan mijn huis.”

TIP VAN FRANK

“Ga je met je huis aan de slag, denk dan ook alvast aan de toekomst. Bij een verbouwing is het wellicht een optie om al vloerverwarming of grotere radiatoren aan te brengen, een volgende stap naar een warmtepomp kan dan veel eenvoudiger genomen worden.”

Frank Boxebeld, Manager Innovatie en Productontwikkeling

DEEL DIT ARTIKEL