‘Direct rendement
voor de huurders’

Zonnepanelen voor de Antoniushof

“Onze huurders gaan dankzij de zonnepanelen direct besparen. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.” Aan het woord is Harold Bronsvoort, opzichter vastgoed bij Reggewoon. De woningcorporatie bood de bewoners van appartementencomplex Antoniushof in Enter de mogelijkheid om hun dak door Geas Energiewacht te laten voorzien van zonnepanelen.

“De bewoners reageerden vrijwel allemaal enthousiast”, vervolgt Harold. “Geas heeft 38 appartementen voorzien van elk acht zonnepanelen. Een paneel kost een huurder per maand € 1,60, maar levert circa € 4 op. Een directe maandelijkse besparing dus van zo’n € 19,20 per huishouden. Daarnaast is de fietsenberging van het complex voorzien van nog eens 52 zonnepanelen voor algemeen gebruik. Daardoor vallen ook de collectieve servicekosten voor energie lager uit. Zowel de deelnemende appartementen als de gezamenlijke ruimten zijn nu vrijwel elektraneutraal.”


Aanbesteding

Voor het project schreef Reggewoon een aanbesteding uit. Geas Energiewacht kwam als winnaar uit de bus. Harold Bronsvoort: “De techniek hebben we zelf voorgeschreven. Geas voldeed aan de criteria, bovendien ondersteunen ze ons bij de communicatie richting de bewoners.”


‘De animo voor
zonne-energie is groot’


Prima contact

De werkzaamheden bij de Antoniushof zijn eind maart afgerond. “De bewoners hebben er weinig last van gehad”, blikt Harold Bronsvoort terug. “Het meeste werk voltrok zich immers op het dak. Wel moesten enkele aanpassingen worden gedaan in de individuele meterkasten, maar ook dat verliep heel vlot. Het contact tussen bewoners en monteurs was prima.”


Zeker navolging

De Antoniushof was voor Reggewoon een pilot, die zeker navolging zal krijgen. Harold Bronsvoort: “In ons bewonersblad hebben we huurders gewezen op de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Het blad lag eind januari op de mat; begin maart hadden wel al 180 positieve reacties. De animo voor zonne-energie is dus groot. De volgende projecten zijn in voorbereiding en met Geas gaan we zeker verder.”

Ambitieus in Energietransitie

In het kader van de Energietransitie hebben corporaties vanuit de overheid de plicht om fors te verduurzamen. “Reggewoon heeft als doelstelling om in 2040 volledig energieneutraal te zijn”, licht Harold Bronsvoort toe. “Tien jaar eerder dan de Energieagenda voorschrijft. Inderdaad, we zijn heel ambitieus.“

Woningcorporatie Reggewoon beheert een portefeuille van zo’n 4800 woningen in de gemeenten Wierden en Hellendoorn. Harold: “Bij nieuw te bouwen woningen gaan we meteen over op gasloos; bij aanpassingen aan bestaande huizen voeren we nauw overleg met de huurders. Dat hebben we in de Antoniushof ook gedaan. Iedere huurder heeft van Geas eerst een persoonlijk voorstel ontvangen. Onder meer tijdens inloopbijeenkomsten hadden bewoners volop gelegenheid om vragen te stellen. Deelname was op basis van vrije keuze.”

DEEL DIT ARTIKEL