‘Verduurzaming 
staat nog maar 
aan het begin'

De energie van Maurice Zwijnenberg

Energie zorgt voor beweging. En beweging is er volop in de energiewereld. In de rubriek ‘De energie van…’ laten we in elke editie van ‘De Woning van Morgen’ iemand aan het woord over energie, in welke vorm dan ook. In deze eerste aflevering Maurice Zwijnenberg, proces/productontwikkelaar bij Geas Energiewacht.

Energietransitie, energieakkoord, klimaatdoelstellingen, klimaatakkoord… binnen dit krachtenveld neemt Geas Energiewacht een geheel eigen positie in. Meer en meer verandert de onderneming van een traditioneel onderhoudsbedrijf in een partner in verduurzaming. “We staan nog maar aan het begin”, stelt Maurice. “De cv-ketel op aardgas zoals we die nu kennen behoort over niet al te lange tijd tot het verleden. Dat geldt ook voor de huidige vorm van onderhoud.”

Monitoring op afstand

Geas Energiewacht sluit aan bij de veranderende vraag. “Onze service zal anders worden. Nu al monitoren we op afstand de installaties van klanten; op die manier kunnen we bijvoorbeeld ‘real time’ de prestaties meten. Dit gaan we op korte termijn nog verder uitrollen. Kleine storingen kunnen we zo in een vroeg stadium zien én verhelpen. Dat vergroot de efficiency, al zal er nog wel iemand naar de klant moeten. Op deze manier kunnen we beter adviseren, onze monteurs gerichter op pad sturen en storingen deels voorkomen.”


Energievraag beperken

Een belangrijke uitdaging bij innovatie is het maken van de vertaalslag naar de consument, zo realiseert Maurice zich. “Bij Geas denken en handelen we vanuit de Trias Energetica. Dat is de meest toegepaste strategie voor energiezuinig wonen en (ver)bouwen. Hoofddoel is het beperken van de energievraag. Door isolatie, het efficiënt inzetten van energie en het alleen nog optioneel aanspreken van fossiele brandstof. De prijs van onder meer gas zal hoe dan ook fors stijgen, ook door allerlei belastingheffingen. Alternatieven zijn dus noodzakelijk en die vind je onder meer door research. Zo start elders in het land een experiment met verwarming door waterstof. Zelf ben ik heel benieuwd naar de ontwikkeling van synthetisch gas.”


‘Met innovatieve technieken geven we de energietransitie gestalte’


Woningisolatie

Maurice is zich zeer bewust van het ‘voortraject’ van energiebesparing: isolatie. “In het isoleren van woningen is nog een wereld te winnen. Om een warmtepomp goed te laten werken, is goede woningisolatie sowieso een must. Een warmtepomp is bij uitstek duurzaam: er wordt gebruik gemaakt van gratis warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de bodem. Voor een warmtepomp is wel elektriciteit nodig, maar als die ‘groen’ is dan is er sprake van een 100% duurzame oplossing. En hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe minder vermogen er nodig is om deze te verwarmen en hoe kleiner de warmtepomp hoeft te zijn. Dat scheelt uiteraard in de aanschaf.”


Inregelen cv-installatie

Ook met de traditionele cv-ketel, zoals de meeste woningen die nu nog hebben, kan vaak nog winst worden geboekt. “Door de cv-installatie waterzijdig in te regelen, dus deze optimaal in te stellen, kan een mooie besparing ontstaan. Veel cv-installaties zijn niet ingesteld en daardoor niet in balans. De warmte wordt dan niet gelijkmatig verdeeld over de radiatoren of de vloerverwarming."


Jaarlijkse besparing

Inregelen is een eenmalige handeling die niet alleen zorgt voor meer comfort, maar op jaarbasis ook tot wel 15% besparing kan leiden. Goed inregelen is bij een warmtepomp nog belangrijker dan bij een cv-installatie. Hoe groter het verschil tussen de temperatuur bij de bron en de afgiftetemperatuur, hoe lager het rendement. Elke graad verschil is een rendementsverlies van 2 á 3%.”

Hybride warmtepomp

De meest toegepaste warmtepomp in de bestaande bouw is de hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp gecombineerd met een HR cv-ketel. Maurice: “Wil je helemaal van het gas af, dan kan dat met een volledig elektrische warmtepomp. Die zorgt voor verwarming en voor warm water, maar dan duurzamer dan een cv-ketel. Dat scheelt voor een gemiddelde woning al gauw 40 tot 50% aan CO2-uitstoot.“


All electric

“De hybride warmtepomp is voor bestaande bouw het meest geschikt. Deze verwarmt de woning bij een temperatuur boven de 2 graden, de cv-ketel neemt het dan over bij lagere temperaturen. Uiteindelijk zullen alle woningen van het fossiele aardgas af moeten; dan is zoals dat heet ‘all electric’ een goede oplossing. Denk daarbij ook aan koken op inductie.”


Rendement én comfort

De energietransitie gaat ook over het maken van een vertaalslag van techniek naar consument. “Onze adviseurs beschikken over een uitgekiend rekenmodel om bij de klant aan huis verbeterpunten en rendement in kaart te brengen”, zegt Maurice. “Optimaal rendement is één ding, maar mensen willen natuurlijk niet inleveren op comfort. Ook dat is voor ons een interessante uitdaging.”

De energie van Maurice thuis

“Ik ben zelf net mijn jaren 60 woning aan het renoveren. Sinds 1973 is er qua isolatie niets aan het huis gedaan. Uiteraard is het mijn plan de woning toekomstbestendig te maken. Voor mij een mooie praktijkcase dus. Ook thuis ga ik uit van de Trias Energetica, waarbij ik ervoor wil zorgen dat ik zo min mogelijk fossiele brandstoffen ga gebruiken.”

Kies ook voor duurzaam en bespaar gemiddeld € 360 per jaar!

Trias Energetica

De Trias Energetica is de meest toegepaste strategie voor energiezuinig (ver)bouwen en wonen. De term werd in 1996 geïntroduceerd door de Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu (Novem). De TU Delft zorgde voor een verdere uitwerking.


De Trias Energetica kent drie opeenvolgende stappen:

  1. beperk de energievraag
  2. gebruik duurzame energie
  3. zijn fossiele brandstoffen nodig, gebruik ze dan zo efficiënt mogelijk


Het principe van de Trias Energetica is dat stap 1 het meest duurzaam is. Deze kost immers geen energie in de gebruiksfase. Stap 3 is de minst duurzame en stap 2 zit daar tussen in: er wordt wel energie verbruikt, maar die is afkomstig uit hernieuwbare bronnen.


Concreet zijn de stappen voor een huishouden bijvoorbeeld als volgt in te vullen:

  1. isoleer de woning optimaal
  2. plaats een warmtepomp
  3. verwarm alleen bij met gas waneer het écht nodig is

DEEL DIT ARTIKEL