‘We willen naar een
optimaal duurzaam
systeem mét
optimaal comfort’

De woning van de familie Ter Hoek in Hellendoorn

De familie Ter Hoek betrok eind 2017 een nieuwe woning in Hellendoorn. Een degelijk, goed geïsoleerd huis uit het midden van de jaren tachtig met één belangrijk aandachtspunt: de cv-installatie was aan vervanging toe. “Voor ons dus een goed moment om duurzame keuzes te maken”, blikt Karin ter Hoek terug.

De familie Ter Hoek besloot daarbij de hulp in te schakelen van een wooncoach. Karin: “Een initiatief van de Regio Twente ondersteund door de provincie Overijssel. Uit het kosteloze advies kwam naar voren dat ons huis dankzij een ‘dak op het zuiden’ zeer geschikt is voor zonnepanelen. Zonnepanelen stonden al langer op onze wensenlijst, dus dat kwam mooi samen.”


Compleet traject

Met de gemaakte keuze begon de zoektocht naar een juiste aanbieder. Karin: “We zochten een partij die het hele traject kon verzorgen. Niet ieder installatiebedrijf kan of wil dat. Via een advertentie in een lokale krant kwamen we bij Geas Energiewacht terecht.” Geas adviseerde om maar liefst 28 zonnepanelen te installeren. “Daar moesten we wel even over nadenken, er ligt immers wel wat op je dak.”


Energie terugleveren

De panelen maken het huis tot een energiecentrale op zichzelf. Karin: “We hebben al eens 40 KwH op één dag opgewekt, wat behoorlijk veel is. Dankzij een handige app kunnen we heel simpel per paneel de prestaties volgen. We hebben ons rendement dus direct inzichtelijk. De energie die we zelf niet verbruiken, gaat naar het energienet. Dit krijgen we vergoed via de salderingsregeling, waarbij de afrekening plaatsvindt met de jaarrekening.”


‘Dankzij een handige app hebben we van elk paneel het rendement inzichtelijk’


Warmtepomp en vloerverwarming

In combinatie met de zonnepanelen besloot de familie Ter Hoek over te stappen op een hybride warmtepomp. “Dat vroeg om de nodige ingrepen en aanpassingen. Zo moest onze meterkast worden uitgerust met een slimme meter. Maar het bleek de moeite waard, onder meer dankzij onze warmtepomp besparen we op jaarbasis zo’n 65% aan gasverbruik. Eerlijk is eerlijk: naast verduurzaming heeft de financiële besparing absoluut meegespeeld in onze keuze. Het rekenmodel dat we van Geas kregen zag er goed uit: binnen zes jaar verdienen we onze investering terug.”


Infraroodpanelen

Verdere verduurzaming is zeker een aandachtpunt. “In de woonkamer zit een gashaard, die overwegen we te vervangen door een elektrisch model. Ook denken we aan infraroodpanelen in de werkkamer en inductie in de keuken. Een optimaal duurzaam systeem mét optimaal comfort, dat is de situatie waar we naartoe willen.”

TIP VAN TON

“De familie Ter Hoek heeft de smaak van ‘duurzaam’ duidelijk te pakken. Maar ook als je geen groot dak op het zuiden hebt, is er met zonnepanelen veel mogelijk. Werkelijk ieder huishouden kan besparen, soms zelfs al met hele kleine aanpassingen en ingrepen.”

Ton Peters, adviseur Geas Energiewacht

DEEL DIT ARTIKEL