‘Duurzaamheid
gaat ook in onze
omgeving steeds
meer leven’

De woning van de familie Molenkamp in Enschede

Al in september 2014 lieten ze hun woning energiezuiniger maken en qua besparing liggen Harry en Saskia Molenkamp keurig op schema. “Het verduurzamen van je woning wordt steeds noodzakelijker”, stelt Harry. “Regelmatig delen we onze ervaringen en we merken dat er meer over wordt nagedacht, ook omdat de investering aantoonbaar loont.”

Harry en Saskia besloten na een voorlichtingsavond een energiescan van hun woning te laten uitvoeren. “Geas heeft dat voor ons verzorgd. Op basis van die scan hebben we diverse energiebesparende maatregelen genomen. Vloer- en dakisolatie, maar ook het installeren van zonnepanelen. Voor de financiering hebben we gebruik gemaakt van de flexibele provinciale subsidieregeling. Een leuke bijkomstigheid daarvan was trouwens dat we nieuwe dakramen als ‘kleine verbouwing’ konden meefinancieren.”


‘Duidelijke besparing
op de energierekening’


CV-ketel vervangen

Omdat de belangrijkste duurzaamheidsmaatregelen al genomen waren, besloot de familie Molenkamp aanvullend vrijwel het hele huis te voorzien van led-verlichting. Ook plaatsten ze tochtstrips om onnodige warmtelekkage tegen te gaan. Harry: “Nu is het zaak om onze huidige cv-ketel te vervangen. We kijken daarom ook naar gasbesparende alternatieven. Ondanks alle al genomen isolatiemaatregelen vraagt een warmtepomp een forse investering. Die investering lijken we in ons geval niet snel terug te verdienen. We hopen daarom dat de overheid hierin flink tegemoetkomt. Anders is de aanschaf van een nieuwe HR cv-ketel voor ons voorlopig interessanter”.


Prima resultaat

“We zijn zeer tevreden over het resultaat van de genomen maatregelen. Ons huis heeft nu het energielabel B. De service na oplevering is bij Geas prima voor elkaar. Onlangs hebben we een nieuwe router geïnstalleerd; daardoor kon ik de omvormer van de zonnepanelen niet meer aflezen via de app. Geas heeft ons prima ondersteund bij het opnieuw instellen van de hardware.”


Lage energiekosten

De familie Molenkamp profiteert inmiddels van fors lagere energiekosten en een flink verbeterd wooncomfort. Harry en Saskia eensgezind: “We hadden dit al veel eerder moeten doen.”

TIP VAN THEO

“Mooi dat de familie Molenkamp zo tevreden is. Goed dat ze nu al toekomstgericht nadenken over gasloos wonen. Kan ik iedereen aanraden. Harry en Saskia kozen voor een combinatie van een aantal maatregelen.. Samen zorgen die voor een flinke energiebesparing.”

Theo Bakker, adviseur Geas Energiewacht

DEEL DIT ARTIKEL