‘Ik zou het
comfort niet meer
willen missen’

Innovatie: infraroodpanelen

De term ‘infrarood’ zal velen ergens wel bekend in de oren klinken. Maar als warmtebron in huis zijn infraroodpanelen nog relatief onbekend. Geas-directeur Gert Harm ten Bolscher is inmiddels ‘om’.

Gert Harm, een ambassadeur van de verduurzaming, geeft het eerlijk toe: “In het begin was ik behoorlijk sceptisch over infraroodverwarming. Zowel over de warmte-afgifte als over het optische aspect. Die panelen aan het plafond zag ik totaal niet zitten. Of hangen, eigenlijk.”


Gasloos verwarmen

Toch besloot Gert Harm de proef op de som te nemen. In zijn eigen woning in Rijssen. “Het omslagpunt kwam voor mij toen ik in het kader van de All Electric Challenge een huis in Rotterdam bezocht. Een jaren 30-huis, dus allesbehalve modern. De bewoner zou ik omschrijven als een ‘duurzaamheidsvoorloper’. De woning was bijvoorbeeld al volledig gasloos en werd geheel verwarmd door infraroodpanelen. Meteen bij binnenkomst viel me op hoe aangenaam het er was. Die ervaring triggerde me enorm: dit wilde ik thuis ook. De panelen aan het plafond nam ik op de koop toe, daar was ik snel aan gewend. Al had mijn vrouw wat meer tijd nodig om daar aan te wennen. Maar de aangename warmte zouden we niet meer willen missen.”

Infraroodpanelen worden ‘hot’

Infraroodverwarming wordt momenteel vooral gebruikt als bijverwarming: stralingsverwarming op een plek waar je het graag snel warm wilt hebben. Zeker in combinatie met vloerverwarming is dat prettig, omdat het bij vloerverwarming vaak lang duurt voordat de temperatuur in de ruimte iets stijgt. Een infraroodpaneel geeft vooral ‘lokaal’ warmte af: een paneel heeft een bereik van enkele meters.


Hoofdverwarming

Infrarood als hoofdverwarming is ook mogelijk, maar dan moet je woning goed geïsoleerd zijn en moeten kwaliteitspanelen toegepast worden die de warmte efficiënt overbrengen in de ruimte. In combinatie met duurzame elektriciteit heb je dan een mooi en duurzaam alternatief voor gasverwarming. Warm water komt bijvoorbeeld via een zonneboiler of een warmtepompboiler.

“In de energietransitie van gas naar all electric
zie ik voor infraroodpanelen een belangrijke
rol weggelegd om bestaande woningen gasloos te maken.
Ze zijn niet alleen duurzaam,
maar ook heel eenvoudig te installeren."

Gert Harm ten Bolscher, algemeen directeur Geas Energiewacht

DEEL DIT ARTIKEL