Vraag het aan...

Onze collega’s geven antwoord

In deze rubriek geven vijf medewerkers van Geas Energiewacht antwoord op vragen uit de dagelijkse praktijk. Ook een vraag over de energietransitie of over verduurzaming van jouw woning? Mail dan naar: informatie@geas.nl.

Marco, opleidingscoördinator

De energietransitie, wat is dat eigenlijk?


De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen naar energievormen die minder belastend zijn voor het milieu. Dus geen steenkolen, aardgas en aardolie meer, maar windenergie en zonne-energie. Met als doel dat we in Nederland in 2050 onze energie voor 100% uit groene stroom halen. Niet alleen door het plaatsen van windmolens en zonnepanelen, maar ook door onderzoek te doen naar duurzame technologie. Zoals bijvoorbeeld elektrisch vervoer en de opvang en afvang van CO2.

Wat is het verschil tussen het energieakkoord en het klimaatakkoord?


Het energieakkoord gaat over de Nederlandse doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Het klimaatakkoord van Parijs is een akkoord met 194 andere landen. Doel van dit akkoord is dat de aarde in 2050 niet meer dan 2 graden is opgewarmd door er wereldwijd voor te zorgen dat de CO2-uitstoot afneemt.

Detlef, adviseur particuliere markt

Lieke, coördinator front office

Mijn cv-ketel is pas een paar jaar oud. Ben ik verplicht die in 2021 te vervangen?


Nee, dat is niet verplicht. Je mag de cv-ketel gewoon blijven gebruiken. De verplichting geldt pas op het moment dat de cv-ketel vervangen moet worden. Wel is het bij de vervanging van een bestaande cv-ketel vóór 2021 verstandig om te kijken naar een energiezuinig alternatief. Goed voor het milieu én goed voor jouw portemonnee. Een cv-ketel die voor 2021 geplaatst is, mag je overigens ook na 2021 gewoon gebruiken.

Waarom verandert per 2021 de wetgeving op plaatsing van alleen een cv-ketel?


Twee redenen. Eén: dit draagt bij aan de vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen, waarmee de uitstoot van onder meer broeikasgassen wordt verlaagd. Ten tweede verminderen we op deze manier de vraag naar aardgas. Dat is nodig om bijvoorbeeld te voorkomen dat er in Groningen nog meer aardbevingen komen.

Felix, energie service specialist

Maurice, adviseur particuliere markt

Ik ben zeker een voorstander van duurzaam en gasloos wonen. Maar wie betaalt de benodigde aanpassingen aan mijn huis?


In een manifest opgesteld door onder meer Greenpeace, Energie Nederland en Uneto-VNI is het uitgangspunt dat een energiezuinig huis haalbaar moet zijn voor alle Nederlanders. Een goede subsidieregeling moet er voor zorgen dat de consument niet op kosten wordt gejaagd. Uiteindelijk doel is dat de consument straks weliswaar een wat duurder verwarmingssysteem krijgt, maar dat de meerkosten worden terugverdiend dankzij een lagere energierekening.

Beantwoord de vraag
en win een Remeha eTwist thermostaat!

Helaas, de winactie is afgelopen. Bedankt voor
alle inzendingen!

Het juiste antwoord op de vraag ‘Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een ‘all electric’ warmtepomp?’ is:

Een hybride warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een ondersteunende warmtebron zoals een CV-ketel. De All Electric variant maakt geen gebruik van gas en werkt op elektriciteit.

Er is contact opgenomen met de winnaar. Heb je nog een vraag over de energietransitie? Laat het ons weten via het formulier!


Je energieverbruik verlagen en kosten besparen?

DEEL DIT ARTIKEL